Vastamainos

Keväisin järjestetään Mainoskupla -vastamainoskilpailu. Tämä on erinomainen mahdollisuus opiskella kuvankäsittelyä ja medialukutaitoa innostavasti. Tässä materiaalia vapaasti käytettäväksi. Mukana myös lisämateriaalia ja kuvapankkeja. Tältä sivulta löydät oppimispolun sisältöineen. Huomaa, että olen muokannut materiaalin juuri omalle opetusryhmälleni.
-Jouni

padlet-slider Luo ryhmällesi Padlet seinä tiedonrakentamista ja valmiiden töiden palautusta sekä kommentointia varten.

Kuvapankkeja & Materiaalia

Kuvapankit ovat mainio apu jos tarvitsee nopeasti kuvituskuvia ja ei ole itse mahdollisuutta lähteä niitä kameran kanssa metsästämään. Yleensä kuvapankit ovat maksullisia, mutta on muutama oivallinen joista ei tarvitse maksaa mitään. Kuvat on yleisesti lisensoitu niin, että ne on vapaasti käytettävissä ei kaupalliseen käyttöön. Tässä muutama ilmainen kuvapankki:

HUOM! Kun haet kuvia, saattaa yllläolevien sivustojen hakukone antaa ensin maksullisia kuvia ”sponsorilta”, jonka jälkeen löytyy yleensä ilmaiset kuvat.
Fontteja löydät esimerkiksi (mikä on fontti):

 

Tervetuloa tekemään vastamainosta! Näiden viiden oppimispolun asekeleen aikana toteutetaan vastamainosprojekti, osallistutaan Mainoskupla2014 -kilpailuun ja opitaan kuvankäsittelyn teoriaa ja GIMP kuvankäsittely ohjelman käyttöä. 

1. Askel

 

1. Tehtävä: Ideointia ja Suunnittelua

1. Avaa suunnittelulomake ja tallenna se luomaasi projektikansioon (jos et ole luonut kansiota, tee se nyt).
2. Ideoi, suunnittele ja jaa inspiraatiota
3. Kerro lyhyesti ideastasi PADLET seinälle ja jaa hyviä vastamainos ideoita

2. Tehtävä: Kuvaus

Kuvaa vastamainostasi varten tarvittava määrä kuvia. Kuvat siirretään oppitunnin päätteeksi omaan projektikansioon. Huom. Voit käyttää myös kuvia kuvapankeista.


MAINOSKUPLA2014
Lue lisää kilpailun kotisivulta. Osallistuminen on ehdottoman vapaaehtoista. Ota huomioon ohjeet ja vastamainokselle asetetut vaatimukset. Sivuilla näet jo lähetettyjä töitä.

Vastamainos inspiraatiota

Seuraavien linkkien takaa löydät vastamainoksia. Voit hakea inspiraatiota myös olemassa olevista mainoksista. Jounilta saat lehtiä joista voit hakea inspiraatiota.

Fifi – Vastamainoksia
Google – Vastamainos

Mainos ja mainonta

Mainonta on markkinointiviestintää. Huomioitavaa, on että se on maksettua tiedottamista, jolla on jokin tavoite. Tämä tavoite on yleensä saada jokin tuote myytyä enemmin tai myöhemmin, mutta mainonnalla voidaan yrittää vedota asenteisiin ja tunteisiin. Mainonnan avulla luodaan tavaramerkkejä, eli brändejä.
Pohdi erilaisia brändejä ja milla tavalla niillä yritetään luoda mielikuvia? (Padlet seinä)
A-talk: Tämä ei ole mainos -ohjelman toteutti Nuorten Ääni -toimitus, jonka tavoitteena on tuoda nuorten näkökulmia esille mediassa. Ohjelmaa oli tekemässä yli 20 iältään 13-20-vuotiasta toimituksen jäsentä.

Uudenlainen mainonta, missä mainosta ja sisältöä on vaikea erottaa toisistaan, on yleistymässä. Esimerkkinä elokuviin ja tv-ohjelmiin sijoitetut tuotteet tai aikakauslehdissä julkaistut artikkelit.
Pohdi missä kaikkialla mainontaa voi esiintyä? (Padlet seinä)


2. Askel

Jatketaan suunnittelua ja ideointia. Katso kuvapankit kirjoitus tämän bloggauksen alta.

Aluksi kuitenkin perusasioiden kimppuun. Tee seuraava tehtävä (yksin/parin/ryhmän kanssa) keskiviikon oppitunnin aikana. Kerätään vastaukset PADLET seinälle.
Tehtävä 1.
 
A1. Lataa esimerkiksi tämä kuva projektikansioosi. Avaa GIMP ja avaa lataamasi kuva.
A2. Käytä zoomaustyökalua ja zoomaa kuvaan niin lähelle kuin pystyt. Mitä havaitset? 
Selvitä seuraavat asiat:
B. Mitä eroa on bittikartta-grafiikalla ja vektorigrafiikalla?
C. Mikä on pikseli ja mitä tarkoittaa pikselikoko?
D. Mitä tarkoittaa resoluutio?
E. Mainoskupla kilpailun kuvien täytyy olla vähintää 150dpi (ppi) tarkkuudella. Mitä tällä tarkoitetaan?

Projektitehtävä 1.

Projektitiedoston luominen:
– Avaa GIMP. Valitse sitten tiedosto -> uusi
– Valitse kooksi valmiista malleista esim. A4 (300ppi). Muuta tarkkuudeksi lisäasetuksista 150ppi. (Kuvaa voidaan rajata myöhemmin)
– Tallenna tiedostosi projektikansioon .XCF muodossaOhjeita GIMP:n peruskäyttöön saat sivun oikean laidan linkeistä.Voit nyt jatkaa ideointia ja suunnittelua…. Pari tosi hyödyllistä juttua kuvankäsittelyohjelmissa, mitä tulet ainakin tarvitsemaan on tasot ja maskit. Alla noita käsitteitä on hieman avattu ja linkki lisämateriaaliin.

Tasot

Gimp-tasot.png
Tasoja (engl. Layer) voi ajatella ikäänkuin piirtoheitinkalvoina: osa tasosta voi olla läpinäkyvä, jolloin alapuolella oleva taso näkyy läpi. Tasot ovat erittäin tehokkaita työskentelyn apuvälineitä. Tasojen hallinta sujuu tasopaneelista käsin (kts. kuva). Muutokset koskevat (lähes aina) vain valittua tasoa. Voit esimerkiksi ottaa kuvan, luoda uuden, läpinäkyvän tason kuvan yläpuolelle ja töherrellä tähän vastaluotuun tasoon. Lopuksi voit poistaa tason ja alkuperäinen kuva on koskematon. Tasojen näppärää käsittelyä varten kannattaa pitää auki tasot-ikkunaa (kts. viereinen kuva). Ikkunassa näkyy missä järjestyksessä tasot ovat, ylempi peittää alemman, ja siitä saa helposti käyttöön halutut toiminnot.

Maskit

Kuvankäsittelyssä halutaan, että kuvan alkuperäinen informaatio säilyy niin pitkään kuin mahdollista. Siksi on hyödyllistä osata tehdä tasojen muokkausta maskien avulla. Tasoista voi poistaa materiaalia myös valintojen ja kumitustyökalun avulla, mutta et voi palauttaa poistettua aluetta myöhemmin. Maskien avulla tämä onnistuu muokkaamalla maskia myöhemmin.Ajatellaanpa arkikielessä sanaa ”maski” eli ”naamio”: Se on pinta, joka peittää osan kasvoista, mutta jättää tavallisesti osan kasvoista (vähintäänkin silmänreiät) peittämättä. Maski on kuvankäsittelyssä samanlainen. Maski on tason päällä peittämässä siitä tiettyjä kohtia, ja alueilta, joilta maski ei peitä mitään, näkyy sen alla oleva taso.Maskit ovat aina kytköksissä tasoihin ja se sisältää pelkkää mustaa ja valkoista. Musta väri maskissa piilottaa (eli mustalla värjätty osa tulee läpinäkyväksi) ja valkoinen väripaljastaa (valkoisella värjätty osa on se joka näkyy). Harmaansävyt näkyvät läpinäkyvyytenä.Naamio esimerkissä silmänreikien kohdat olisi siis värjätty mustalla, paljastean silmät maskin alta.Lisää maskeista (sivun keskivaiheilla)

Tehtävä 2.

Tee tämä tehtävä keskiviikkona vain jos sinulla on idea ja suunnitelma valmiina ja olet siirtymässä GIMP työskentelyyn sekä tunnet tarvetta harjoitella tasoja ja maskeja.

1. Lue GIMP oppaasta tasoista
2. Lataa seuraavat kuvat projektikansioosi: kuva1 ja kuva2

Kahden kuvan yhdistäminen

Viedään kuvan osa (kuumailmapallo) kuvasta toiseen ja asetetaan se hieman rakennuksen taakse. Käytetään lataamiasi kuvia
kuumailmapallo maisema
 • Avaa GIMP:ssä kuva jossa on kuumailmapallo
 • Käytetään polkutyökalua ja hienosäädetään pikamaskilla. Koska tässä tapauksessa pallon tausta on hyvin tarkasti yksivärinen, voidaan käyttää myös taikasauva-työkalua.
GIMP-kuumailmapallon kori.jpg

  • Kun polku seurailee pallon ääriviivoja melko tarkasti komenna valitse -> polusta.
  • Seuraavaksi käytetään pikamaskia; paina Shift+Q ja maalaa mustalla ne alueet, jotka eivät kuulu palloon ja valkoisella ne, jotka kuuluvat.
  • Kun valinta on riittävän tarkka, poistu pikamaskitilasta
 • Avaa nyt kuva missä on rakennus. Valitse pallokuva ja seuraavaksi kopioidaan valittu pallo painamalla Ctrl+C ja liitetään se rakennus kuvaan painamalla Ctrl+V. Vielä täytyy muuttaa pallo kelluvasta valinnasta tasoksi klikkaamalla uusi taso -painiketta tasot-paneelista. Nimeä vielä uusi taso.
 • Yleensä liitetty kuva on väärän kokoinen, jolloin sitä täytyy skaalata. Valitse skaalaustyökalu, ota hiirellä kiinni uudesta tasosta ja raahaa se sopivan kokoiseksi. Paina vielä auennesta ikkunasta ”Skaalaa”. Huomaa, että alkuperäinen kuumailmapallo saattaa pilkottaa taustalta, mutta se katoaa, kun skaalaus saadaan valmiiksi.
 • Siirrä kuumailmapallo sopivaan kohtaan (tässä osittain seinän taakse) käyttäen Siirto-työkalua

Lopputulos

 • Seuraavaksi muutetaan osa pallosta läpinäkyväksi, jolloin se näyttää olevan oksan takana.
  • Muutetaan ensin koko pallon sisältävä taso osittain läpinäkyväksi Tasot-paneelin ”Peitto” kohdasta.
  • Lisätään tasoon maski, komenna Taso -> Maski -> Lisää tason maski.
  • Maalataan valkoisella ne kohdat, joissa ei ole rakennusta ja mustalla ne, joissa on. Harmaan eri sävyt vastaavat läpinäkyvyyden eri asteita.
  • Esimerkissä on suora seinämä, joten voit käyttää myös polkutyökalua. Aseta polku seuraamaan seinää ja kiertämään pallon reunan ”ulkopuolelta” (polun ei tarvitse seurata pallon ääriviivoja tarkasti). Kun muutat polun valinnaksi ja värität koko valinnan mustaksi, on lopputulos toivottu.
  • Lopuksi pallo-tason peitto täytyy asettaa takaisin 100 %:iin.

 


 

3. Askel

Jatketaan oman vastamainoksen tekemistä. Katso edellisiä viestejä joista löydät vinkkejä ja lisätietoja.Edellisen kerran tehtäviin kerättiin vastauksia padlet seinälle. Olen tehnyt lyhyen prezin kysytyistä termeistä, löydät sen täältä. Käy katsomassa.

4. Askel

Vastamainokset valmiiksi. Kun olet mielestäsi valmis, pyydä Jouni ope paikalle niin katsotaan yhdessä mitä olet saanut aikaan.Kun olet valmis, täytyy vastamainoksesi tuoda ulos GIMP:stä. Se on hyvä tallentaa esim. JPEG tiedostoksi. Sen jälkeen olet valmis osallistumaan mainoskupla2014 kilpailuun. Lähetä työsi mainoskupla.fi sivun kautta. Muista myös kirjoittaa työn kuvaus jossa avaat ajatuksiasi työn takaa, näin valmistaudut myös esittelemään työsi muulle ryhmälle.Jos olet tehnyt kaiken ylläolevan, tee seuraava tehtävä.Tehtävä: (vain jos kaikki on valmista)
– Etsi tietoa kuvien tallennusmuodoista.
– Mitkä ovat yleisimmät tallennusmuodot? Kerro jokaisesta tiedostomuodosta myös jotain lisätietoja (siis muutakin kuin tiedostomuodon nimi).
– Vastaukset kootaan kaikkien saataville PADLET seinälleTehtävä: Kuvien perussäädöt/Valkotasapaino:
– katso opetusvideo täältä
– lataa alivalottunut kuva ja ylivalottunut kuva koneellesi
– tee GIMP:llä tarvittavat toimenpiteet valotuksen korjaamiseksi opetusvideon neuvoilla


5. Askel

Jos vastamainoksesi on kesken, voit viimeistellä sen tällä oppitunnilla. Tunnin lopuksi käymme läpi valmiit työt ja annamme vertaispalautetta.1. Tehtävä:
Huom. Valmiita töitä varten on oma PADLET seinä.– Lisää valmis vastamainoksesi valmiiden töiden PADLET seinälle.
– Kirjoita otsikoksi nimesi ja työsi nimi.2. Tehtävä
Huom. kommentit valmiiden töiden PADLET seinälle!- Valmistele muiden töistä vertaispalaute.
– Lataa vertaispalaute lomake täältä
– Lue lyhyt teksti mainosten vaikutuskeinoista
– Täytä lomake, tallenna tiedosto ja liitä se kyseisen työn alle/läheisyyteen valmiiden töiden PADLET seinällä

3. Tehtävä: 
– Täydennä PADLET seinälle tietoja kuvien tallennusmuodoista.

4. Lisätehtävä: Kuvien perussäädöt/Valkotasapaino:
– katso opetusvideo täältä
– lataa alivalottunut kuva ja ylivalottunut kuva koneellesi
– tee GIMP:llä tarvittavat toimenpiteet valotuksen korjaamiseksi opetusvideon neuvoilla