Lukuvuosi pyörähti hektisesti käyntiin uudessa työpaikassa Kirkkonummella. Kurssien aloituksen lomassa ehtii kuitenkin aina kehittää asioita eteenpäin. Olen nyt pohtinut uudenlaista tapaa merkitä tehtäviä opintokortteihin. Useimmilla omista kursseistani on siis käytössä opintokortti.

Lähdin miettimään, millä tavalla saisin paremmin näkyviin oppilaiden osaamista kokonaisuutena – ”yhdellä vilkaisulla”. Lisäksi ajatuksena olisi saada lisättyä oman oppimisen ja osaamisen pohdintaa sekä haltuunottoa– oppimisen omistajuuden vahvistumista. Mielessäni on ollut pitkään ns. ”oman osaamisen/oppimisen sormenjälki”. Olen kehitellyt värikoodausta, mutta käytännössä huomannut, ettei värikynät ole juuri kellään käytössä ensimmäisiä kertoja pidemmälle. Sain inspiraatiota Pekka Peuran uudesta tavasta käyttää oppimispäiväkirjaa oppimispolun yhteydessä. Ajattelin, että jospa jokaisen tehtävän voisi sijoittaa johonkin ”fiilis / ymmärrys kategoriaan” hymynaamojen mukaan. Tästä ideasta kehittyi ”tehtäväpäiväkirja”. Lopulta kun oppilas tekee merkintöjä, luo hän samalla oman osaamisen sormenjälkeä. Opettajan on myös helppo nähdä millaisissa tehtävissä oppilaalla on ongelmia, mutta mikä tärkeintä, oppilas reflektoi ja pohtii omaa osaamistaan huomattavasti enemmän ja näkee myös itse oman ”sormenjälkensä”.

// TEHTÄVÄPÄIVÄKIRJA

Halusin jakaa tämän version kaikille jatkokehittelyä varten. Sellaisenaankin toki toimiva. Olen jakanut yhden kurssin 4 osaan. Jos tehtävä merkinnät eivät tahdo mahtua niille varattuihin tiloihin, kannattaa harkita tehtäväpäiväkirjan pilkkomista vielä pienempiin osiin. Lataa word-tiedosto yllä olevan linkin takaa ja tee mielestäsi tarvittavat muutokset ja ideoi! Otan erittäin mielelläni palautetta vastaan. Jos keksit itse tämän pohjalta jotain hyviä ideoita, laita hyvä kiertoon!

Itse jatkan yläkoulussa 1. jakson hieman muokatulla opintokortilla. Olen poistanut siitä mm. pisteytyksiä. Näin välttyy siltä, että oppilaalle tulisi fiilis, että kurssit on vain pisteiden keruuta. Tähtäin on siis mieluummin pitkäkestoisessa oppimisessa. Uusitun opintokortin näet tästä.

Hyvää alkanutta lukuvuotta!